top of page

Næringstilskudd

 

 

Når et sår ikke vil gro spør vi oss ofte om vi har valgt rett bandasje eller om blodforsyningen er god nok. Vi spør oss sjeldent om mangelfull sårtilheling kan skyldes dårlig ernæring med mindre pasienten er åpenbart underernært. Selv om pasienten spiser normalt er det ofte behov for tilskudd av for eksempel proteiner, spesielt ved større og langvarige sår. Husk at også normalvektige eller sågar overvektige pasienter har behov for ekstra proteiner ved for eksempel større trykksår eller venøse sår. 

Husk at det finnes ernæringsfysiolog tilgjengelig i de fleste kommunene og i alle helseforetak. En bør ha lav terskel til å koble inn ernæringsfysiolog tidlig hos pasienter med større sår.

 

Næringstilskudd deles ofte i berikningsprodukter, næringskremer og næringsdrikker. Vi kommer til å skrive et eget kapittel om sondeernæring og parenteral ernæring senere.

Næringsdrikker er den enkleste måten å sikre at pasienten får de tilskuddene de har behov for. Det kommer stadig nye varianter av næringsdrikker med forskjellige indikasjoner. Visste du at noen egner seg bedre for pasienter med diabetes eller at det finnes spesial produkter for pasienter med nyresvikt eller KOLS? Slike spesialprodukter kalles sykdomsspesifikke næringsdrikker. Næringstilskuddene kommer i mange forskjellige smaker for å kunne tilby variasjon. Noen kan fryses slik at man kan tilberede de som en sorbet. 

 

Vær oppmerksom på at de fleste av de næringsdrikkene vi presenterer her er beregnet for voksne. Det finnes egne næringsdrikker for barn.

Vi har laget en forenklet oversikt over de mest vanlige næringstilskuddene og hvordan de doseres. Du kan klikke på bildene for å komme til en produktbeskrivelse for mer utfyllende informasjon. Vi håper at du tar deg tid til å se over de forskjellige alternativene som finnes. Ved første blikk kan mangfoldet virke forvirrende. For å bestemme deg for hva pasienten trenger må du først og fremst få en oversikt over hvor mye kalorier pasienten trenger og om kosten skal være proteinrik. Som regel trenger sårpasienter proteinrik kost og de fleste trenger proteintilskudd. En må også vurdere om produktet skal være et tilskudd eller den totale ernæringen. Vær oppmerksom på at noen produkter ikke kan brukes som totalernæring. Disse tre faktorene er nok de viktigste når vi skal velge næringstilskudd. Så kommer det tilleggsfaktorer som for eksempel om pasienten har svelgvansker hvor en velger produkter med tykkere konsistens. 

 

Bredden i utvalget er såpass stort i dag at en kan finne et produkt som pasienten liker. Det er vanlig at en gjerne må prøve forskjellige varianter før en har funnet en som pasienten liker godt. En bør derfor ikke kjøpe inn store mengder av en næringsdrikk til en pasient før vedkommende har prøvd den. Siden pasienten får næringstilskudd over lengre tid er det også viktig å tilby variasjon mellom drikker og næringstilskudd i suppe, juice- eller dessert form. Variasjon er nøkkelordet for at pasienten aksepterer næringstilskuddene og en bør kjøpe inn forskjellige typer og smaksretninger. Husk at flere av produktene kan fryses og brukes som is. Presentasjonen av næringsdrikkene er også viktig, de fleste pasienter er neppe begeistret over å drikke en lunken næringsdrikk fra plastflasken som har stått på nattbordet en halv dag. Hell det heller over i et glas og server det kjølig eller oppvarmet.

 

Produsentene som Nutricia og Fresenius Kabi er også veldig imøtekommende ved henvendelser dersom en har spørsmål om enkelte produkter.

 

Nutricia Academia tilbyr helsepersonell ulike kurs- og presentasjoner om ernæring ved ulike sykdommer og tilstander. Dette for å bidra til økt kunnskap om ernæringens rolle samt skape et forum for vitenskapelig og klinisk basert nettverksbygging. Klikk på bildet nedenfor for å komme til den siden.

wounds food 21.JPG

Figur 1 Nutricia Academia tilbyr ulike kurs til helsepersonell. Klikk på bildet ovenfor for å komme til kurs programmet deres.

Berikningsprodukter

Dette er i utgangspunktet næringsprodukter som tilsettes den maten pasienten inntar til vanlig. Tilskudd kan bestå av et enkelt energigivende næringsstoff (f.eks. protein, fett eller karbohydrat tilskudd) eller en blanding av flere næringsstoff. De fleste sårpasienter vil ha behov for både energirik og proteinrik kost. Næringsberikning kan gjøres med naturlige matvarer men i mer alvorlige situasjoner og spesielt hvor pasienten kun orker å ta små volum til seg vil ernæringstilskudd i pulver eller ferdigproduserte flytende produkter være mer effektivt.

Når det gjelder energitilskudd må en velge de produktene som passer til maten pasienten skal innta. Enkelt forklart, det høres ikke fristende ut å spise en suppe tilsatt sirup for å øke energiinnholdet. Her ville en valgt et fettholdig tilskudd. Fett inneholder forøvrig mest energi per vektenhet. 1 ss olje eller smør/margarin gir ca 100 kcal. Andre naturlige berikningsprodukter med fett er f.eks fløte, krem, rømme, creme fraiche, egg, ost, majones som enkelt kan berike matretter som supper, buljonger, sauser osv. Når en skal berike søte matretter (grøt,yoghurt,desserter, drikker, smoothies) kan en variere mellom frukt, bær, honning, sirup og sukker. Honning, sirup og sukker har høy energitetthet, men er lite gunstig i lengden med tanke på blodsukkersvingninger. I kortere perioder er det greit, spesielt dersom pasienten har problemer med å få i seg fruktbiter/bær.

Nedenfor er en oversikt vanlige ernæringstilskudd som kan brukes til å berike kosten. Øverst i listen er de produktene som kun inneholder energi i form av karbohydrater, så følger de produktene som inneholder i hovedsak fett som energikilde og på slutten er det proteinprodukter. Alle produktene på denne listen refunderes på blå resept.

wounds food 29.PNG

Fantomalt

Pulver til energiberikning med karbohydrat. Fantomalt er lett oppløselig og påvirker ikke smaken ved tilsetning i matretter. Fantomalt kan brukes i matlaging og tåler oppvarming.

Fantomalt består av maltodekstrin. Protein-, fett- og fiberfri. Glutenfri. Laktosefattig. Inneholder langsomme karbohydrater, ikke sukker.

wounds food 31.PNG

Resource Energipulver

Resource Energipulver er et lettløselig, maltodekstrin-basert energipulver som brukes til å øke mengden karbohydrat i mat og drikke.

 

Resource Energipulver er beregnet for kostbehandling av sykdomsrelatert underernæring. Det brukes ved sykdommer som krever at pasienten får i seg ekstra energi, for eksempel tilstander med malabsorpsjon som Crohns sykdom, kort tarm-syndrom, Føllings sykdom eller kronisk nyresvikt. Inneholder langsomme karbohydrater, ikke sukker.

wounds food 30.PNG

Scandishake Mix

Scandishake Mix er et energirikt pulvertilskudd til kostbehandling av sykdomsrelatert underernæring, malabsorpsjon og andre tilstander med et behov for tilskudd av fett/karbohydrater. Blandes ut med melk eller juice. Med protein fra melk. Glutenfri. Inneholder både raske og langsomme karbohydrater.

wounds food 2.JPG

Fresubin 5 kcal Shot

Energirik vegetabilsk fettemulsjon rik på essensielle fettsyrer. Fresubin 5 kcal Shot er den eneste fettemulsjonen på markedet med en kombinasjon av lange og mellomlange fettsyrer for lettere fordøyelse og absorpsjon.

Fresubin 5 kcal Shot er:

 • Energirik (5.0 kcal/ml)

 • Med MCT-fett

 • Glutenfri

 • Laktosefri

 • Mye energi i lavt volum: 3–4 doser à 30 ml per dag gir 600 kcal

 • Kun egnet som tilskudd

wounds food 24.JPG

Calogen

Calogen er en energirik fettemulsjon til energiberikning av kost og brukes i kostbehandling av sykdomstilstander som krever høyt energiinntak. Glutenfri. Laktosefri. Ikke komplett. Calogen har en høy energitetthet på 4,5 kcal/ml
og egner seg godt til pasienter som trenger ekstra energi i et lite volum. Calogen kan tas som drikke 3 x 30 ml daglig. Den kan også blandes i forskjellig mat og drikke, som sauser, grøt, kakao o.l. Calogen er en fettemulsjon og er derfor lett å
blande med andre matvarer og drikker.

wounds food 23.JPG

Calogen Extra Shots

Calogen Extra Shots har en høy energitetthet på 4,0 kcal/ml og egner seg godt til pasienter som trenger ekstra energi og økt inntak av protein, vitaminer og mineraler.
Calogen Extra Shots kan tas 3 x 40 ml daglig og gjør det lettere å øke energi- og næringsinntaket gjennom et lite volum med minimal påvirkning av appetitten. Produktet egner seg dessuten for pasienter som ikke klarer å få i
seg nok av vanlige næringsdrikker. Calogen Extra kan også være et alternativ til pasienter som har behov for et kosttilskudd med vitaminer og mineraler, men som ikke kan svelge tabletter.

wounds food 17.JPG

Fresubin Protein Pulver

 • Lettløselig proteinpulver til berikning av mat og drikke

 • Mysebasert (melkeprotein)

 • Nøytral smak

 • Kan blandes i både kalde og varme drikker og matretter av både syrlig, søt og salt karakter

Næringstilskudd i form av dessert

Selv om disse næringstilskuddene er i dessert form så er de likevel proteinrike. For noen pasienter kan det være tilstrekkelig å kun legge til en slik dessert variant i tillegg til den vanlige kosten han/hun spiser for å sikre en fullverdig ernæringsplan. Legg merke til at noen av produktene kan brukes som fullernæring mens andre kun erstatter en del av den totale ernæringen. Klikk på bildene for å komme til produktarkene og anbefalte doseringer.

wounds food 18.JPG

Fresubin 2 kcal Creme

 • Energirik 2 kcal/g = 250 kcal per 125 g beger

 • Proteinrik 10 g/100 g = 12.5 g per 125g beger

 • Fullverdig; kan brukes som eneste næringskilde eller som et supplement til annen mat

 • Kremet konsistens - egner seg ved dysfagi

 • Kommer i 5  smaker: Vanilje, sjokolade, nougat, markjordbær og cappuccino

 • Glutenfri

 • Laktoseredusert

 • Blanding av langsomme og raske karbohydrater

wounds food 19.JPG

Fresubin Dessert Fruit

 • Energirik (1.6 kcal/g)

 • Basert på myseprotein for lettere absorbsjon

 • Purè-konsistens

 • Inneholder fiber

 • Glutenfri

 • Laktoseredusert

 • inneholder både langsomme og raske karbohydrater

wounds food 20.JPG

Fresubin YoCreme

 • Energirik (1,5 kcal/g), proteinrik (7,5g/100g). Ligner på yoghurt med tykkere konsistens som egner seg for pasienter med dysfagi. Rik på kalsium. Inneholder ikke fiber. 4 forskjellige smaker. Kan brukes som fullverdig ernæring. 

Næringsdrikker

Næringsdrikker er nok den formen av tilskudd de fleste tenker på når en vurderer næringstilskudd. 

 

Tilbudet av næringsdrikker er ganske omfattende, slik at det gjelder å sette seg litt inn i det for å få en oversikt over hva som passer best for pasienten. Noen av næringsdrikkene inneholder alle elementene av ernæringen slik at de betegnes som fullverdig erstatning, mens andre er kun beregnet som tilskudd til annen ernæring. Noen kan fryses ned og serveres som en sorbet. For de som ikke liker søte drikker finnes det også næringsdrikker med suppesmak. For pasienter med svelgvansker finnes det næringsdrikker i tykkere varianter. Det finnes spesial næringsdrikker for pasienter med nedsatt nyrefunksjon. Vi presenterer her bare næringsdrikkene fra Nutricia og Fresenius Kabi siden disse er mest kjent i Norge og for å ikke lage oversikten for forvirrende. Andre produsenter av næringsdrikker er for eksempel Nestle.

Cubitan er såvidt vi vet den eneste næringsdrikken som er skreddersydd for behandling av trykksår og som også har dokumentasjon for dette. Selv om den markedføres som næringsdrikk ved behandling av trykksår er det selvsagt et produkt som også kan brukes hos pasienter med andre typer sår. For sårbehandling er det viktig med nok protein og energitilførsel slik at mange næringsdrikker egner seg utmerket for denne indikasjonen. Cubitan skiller seg noe fra de andre fordi den også er beriket med L-arginin som man anser gunstig for sårtilheling. Dessuten er den, som nevnt ovenfor, en av få næringsprodukter hvor man har gjort relativt gode studier hos sårpasienter. Produsenten Nutricia har laget en veldig oversiktlig tabell med doserings anbefalinger ut fra alvorlighetsgraden av trykksår. 

Oversikten nedenfor er delt inn i næringsdrikker som først og fremst egner seg som tilskudd og de næringsdrikkene som i tillegg kan brukes som fullverdig ernæring.

Næringsdrikker som er beregnet som tilskudd

wounds food 27.PNG

Cubitan

Cubitan er en næringsdrikk spesielt utviklet for kostbehandling av trykksår. Energitetthet er 1,23 kcal/ml og den er meget proteinrik, hele 18 g pr. flaske eller 29 E%. Cubitan inneholder alle næringsstoffer kroppen har behov for, men i tillegg er den beriket med L-arginin som er viktig for sårtilhelingsprosessen. Nutricia bruker en blanding av naturlige karotenoider som finnes i et normalt og variert kosthold.

Ikke egnet som eneste næringskilde

wounds food 22.JPG

Figur 2  Nutricia har laget en enkel oversikt over anbefalte doseringer avhengig av hvilken grad trykksåret er. Dette er selvsagt bare en veiledende anbefaling. Noen pasienter trenger mer næringstilskudd eller en annen form for næringstilskudd. Vi mener at Cubitan også egner seg utmerket til behandling av andre sårtyper. Hvis man for eksempel har en pasient med store venøse sår vil en forvente et tilskuddsbehov mellom 2 - 3 flasker Cubitan daglig for å dekke det ekstra proteinbehovet.

wounds food 5.JPG

Nutridrink Compact Protein

Nutridrink Compact Protein er et protein- og energirikt næringstilskudd med særdeles høyt energi- og næringstetthet til kostbehandling av sykdomsrelatert underernæring hos pasienter med økt behov for protein. Nutridrink Compact Protein har en energitetthet på 2,4 kcal/ml og proteininnhold på 0,14 g/ml (24 E%).

Egner seg godt etter kirurgiske inngrep, ved sår, brannskader, kreft, malapsorpsjonstilstander, ortopediske pasienter og underernærte pasienter. Egner seg også  for de som sliter med å få i seg store volum. Kan fryses og spises som is.

Egner seg ikke som fullverdig ernæring.

wounds food 5.JPG

Nutridrink Protein

Nutridrink Protein gir et bra tilskudd til kosten av protein og energi og dekker alle vitaminer, mineraler og sporstoff. Nutridrink Protein inneholder Nutricias unike P4™-blanding som består av fire forskjellige proteinkilder (kasein-, soya-, myse- og erteprotein) for å avspeile et variert og normalt kosthold. Med protein fra melk. Glutenfri.

Eldre over 65 år anbefales i dag et inntak av 20 μg vitamin D pr. dag. Til yngre personer anbefales 10 μg pr. dag. En flaske Nutridrink Protein gir 5,2 μg vitamin D og er et bra tilskudd for eldre.

Kan fryses og brukes som is. Egner seg ikke som fullverdig ernæring.

wounds food 4.JPG

Nutridrink Juice Style

Nutridrink Juice style er et klart næringstilskudd uten fett. Egner seg godt for de som ikke liker melkebaserte drikker og ønsker noe som ligner mer på juice. Nutridrink Juice style inneholder protein fra myse. Energitetthet er 1,5 kcal/ml. Sammenlignet med saft gir Nutridrink Juice style mer enn 3 ganger så mye energi og 40 ganger mer protein. Med myseprotein fra melk.

Fettfri. Glutenfri. Laktosefattig. Nutridrink Juice style er ikke komplett og må brukes som supplement til annen mat.

Kan fryses som sorbet, mange forskjellige smaker.

wounds food 26.PNG

Fresubin 2kcal Drink

Egner seg som tilskudd eller fullverdig ernæring. På grunn av den høye næringstettheten er Fresubin 2 kcal DRINK spesielt velegnet ved:

 • lav volumtoleranse

 • høyt energi- og proteinbehov

 • KOLS

 • hjertesvikt

 • sårtilheling

 • til eldre

 • Fresubin 2 kcal DRINK er nå også tilgjengelig i tre suppesmaker: Asparges, Sopp og Tomat-Gulrot. En 200 ml flaske inneholder 400 kcal, 20 g protein og 10 µg vitamin D3.

 • Fresubin 2 kcal DRINK med suppesmak kan forskrives på blåresept fra 1.april 2018.

wounds food 16.JPG

Fresubin 5kcal Shot

Dette produktet kan brukes både som kostberikende (se første avsnitt i dette kapittelet) eller som næringsdrikk for pasienter som ikke orker å ta til seg større volum. 

Fresubin 5 kcal Shot er velegnet ved:

 • Underernæring eller risiko for underernæring (f.eks. kreftpasienter, eldre)

 • Lav volumtoleranse og/eller behov for ekstra energi

 • Ikke egnet som eneste næringskilde

Energirik vegetabilsk fettemusljon rik på essensielle fettsyrer. Fresubin 5 kcal Shot er den eneste fettemulsjonen på markedet med en kombinasjon av lange og mellomlange fettsyrer for lettere fordøyelse og absorpsjon.

Må ikke fryses.

wounds food 23.JPG

Calogen Extra Shots

Dette produktet kan brukes både som kostberikende (se første avsnittet i dette kapittelet) eller som næringsdrikk for pasienter som ikke orker å ta til seg større volum. 

Calogen Extra Shots har en meget høy energitetthet på 4,0 kcal/ml og egner seg godt til pasienter som trenger ekstra energi i et lite volum og økt inntak av protein, vitaminer og mineraler. Produktet egner seg dessuten for pasienter som ikke klarer å få i seg nok av vanlige næringsdrikker. Calogen Extra kan også være et alternativ for pasienter som har behov for et kosttilskudd med vitaminer og mineraler, men som ikke kan svelge tabletter. Calogen Extra Shots har dokumentert positiv effekt på appetitt og lipidprofil.

wounds food 24.JPG

Calogen 

Dette produkt kan brukes både som kostberikende (se første avsnittet i dette kapittelet) eller som næringsdrikk.

Til kostbehandling av sykdomsstilstander med behov for økt energiinntak, som f.eks. hos underernærte eldre, onkologipasienter, nyresviktpasienter, cystisk fibrose og HIV. 

Calogen har en høy energitetthet på 4,5 kcal/ml
og egner seg godt til pasienter som trenger ekstra energi
i et lite volum. Den kan også blandes i forskjellig mat og drikke, som sauser, grøt,
kakao o.l. Calogen er en fettemulsjon og er derfor lett å
blande med andre matvarer og drikker.

wounds food 13.JPG

Supportan

Spesielt velegnet ved kronisk katabol sykdom, som for eksempel kreft. Tilskuddsdrikk.

 • Energirik (1.5 kcal/ml)

 • Proteinrik (10 g/100 ml)

 • Høyt innhold av marine fettsyrer (2 g EPA/400 ml)

 • Med MCT-fett

 • Med fiber

 • Laktoseredusert

 • Lavt natriuminnhold

 • Glutenfri

wounds food 9.JPG

Renilon 

Renilon er en serie spesialtilpassede næringstilskudd til nyresviktpasienter. Både Renilon 4.0 og 7.5 kommer i et lite volum (125 ml pr. porsjon) hvilket tar hensyn til nyrepasienters væskebegrensninger. Begge har protein fra myse og et meget lavt elektrolyttinnhold.

Renilon 7.5 er et spesialtilpasset energirikt næringstilskudd til kostbehandling av nyresviktpasienter i dialysebehandling. Renilon 7.5 har en energitetthet på 2 kcal/ml.

Renilon 4.0 er et spesialtilpasset energirikt næringstilskudd til kostbehandling av predialytiske nyresviktpasienter. Renilon 4.0 har en energitetthet på 2,0 kcal/ml.

Egner seg ikke som fullverdig ernæring.

Kan fryses og brukes som is.

wounds food 15.JPG

Fresubin Thickened Stage I & 2

For pasienter med svelgeproblemer (dysfagi) etter slag, ved nevrologisk sykdom som ALS og Parkinson samt ved svekket svelgemuskulatur. Fortykket i to ulike konsistenser (Stage I og Stage II).

 • Energirik med 1,5 kcal/ml

 • Proteinrik med 27 E% protein

 • Fortykket i to ulike konsistenser: Stage I* (sirup) og Stage II** (vaniljekrem)

 • Ikke egnet som fullverdig ernæring.

wounds food 7.JPG

Nutricia preOp

PreOp er en klar, iso-osmolar karbohydratrik drikk til preoperativ kostbehandling av kirurgiske pasienter. PreOp gir optimal forberedelse før kirurgi. Studier viser at PreOp reduserer preoperativ tørst og sult samt postoperativ insulinresistens. PreOp fører til raskere restituering og sykehusutskrivelse etter kirurgi. Fettfri. Glutenfri. Laktosefri. Med sukker og søtstoff.

Startdose: 4 x 200 ml kvelden før kirurgi.
Sluttdose: 2 x 200 ml senest 2 timer før (pre-)anestesi.
Ved utsettelse av operasjon: Opp til 200 ml hver time inntil 2 timer før (pre-)anestesi.
Ikke egnet som eneste næringskilde.

wounds food 8.JPG

ProvideXtra

Juicebasert energidrink ​ved malabsorpsjon, preoperativt og ved melk- eller soyaintoleranse. 

Som kosttilskudd :
2 flasker daglig. Som preoperativ nutrisjonsbehandling av
kirurgpasienter: 2 x 200 ml kvelden før operasjon og 1x 200 ml 2 timer før anestesi.

 • Energirik (1.5 kcal/ml)

 • Juicebasert

 • Inneholder hydrolysert protein fra ert

 • Melke- og soyaproteinfri

 • Fettfri

 • Uten fiber

 • Laktosefri

 • Glutenfri

Næringsdrikker som egner seg både som fullverdig ernæring eller tilskudd

wounds food 3.JPG

Nutridrink Compact

Nutridrink Compact er en ernæringsmessig komplett og balansert næringsdrikk med energitetthet på 2,4 kcal/ml. Innholdet i Nutridrink Compact (125 ml) tilsvarer ernæringsmessig en vanlig energirik næringsdrikk med et volum på 200 ml. Dette gjør Nutridrink Compact særdeles godt egnet til pasienter som har vanskeligheter med å drikke hele volumet av standard næringsdrikker. Nutridrink Compact inneholder pr. ml tre ganger så mye protein som helmelk, og hele 3,6 ganger så mye energi. Med protein fra melk. Fiberfri. Glutenfri. Laktosefattig

wounds food 32.PNG

Nutridrink Compact Fiber

Innholdet i Nutridrink Compact Fibre (125 ml) tilsvarer næringsmessig en vanlig energirik næringsdrikk med et volum på 200 ml. Dette gjør Nutridrink Compact Fibre særdeles godt egnet til pasienter som har vanskeligheter med å drikke hele volumet av standard næringsdrikker. Nutridrink Compact Fibre inneholder fiberblandingen MFC™ som består av fire typer nøye utvalgte, fermenterbare kostfibrer: oligofruktose, galaktooligosakkarid, pektin og polyfruktose. Disse fiberkildene er alle en del av et normalt og variert kosthold og er valgt fordi de har minimal effekt på viskositet. Fiber er bra for tarmhelsen. Nutridrink Compact Fibre inneholder pr. ml tre ganger så mye protein som helmelk, og hele 3,6 ganger så mye energi.

Kan brukes som eneste næringskilde.

wounds food 6.JPG

Nutridrink Yoghurt Style

Nutridrink Yoghurt style er et ernæringsmessig komplett, balansert og yoghurtbasert næringstilskudd. Nutridrink Yoghurt style har en energitetthet på 1,5 kcal/ml og inneholder laktose. Nutridrink Yoghurt style har en frisk og syrlig smak. Nutridrink Yoghurt style inneholder en blanding av naturlige karotenoider som finnes i frukt og grønnsaker. Den inneholder omlag dobbelt så mye energi og protein som vanlig fruktyoghurt. Laktoseinnholdet i Nutridrink Yoghurt style er omlag halvparten av innholdet i vanlig yoghurt. Med protein fra melk. Glutenfri.

Kan fryses og brukes som is. Kan brukes som fullverdig ernæring.

wounds food 26.PNG

Fresubin 2kcal Drink

Egner seg som tilskudd eller fullverdig ernæring. På grunn av den høye næringstettheten er Fresubin 2 kcal DRINK spesielt velegnet ved:

 • lav volumtoleranse

 • høyt energi- og proteinbehov

 • KOLS

 • hjertesvikt

 • sårtilheling

 • til eldre

 • Fresubin 2 kcal DRINK er nå også tilgjengelig i tre suppesmaker: Asparges, Sopp og Tomat-Gulrot. En 200 ml flaske inneholder 400 kcal, 20 g protein og 10 µg vitamin D3.

 • Fresubin 2 kcal DRINK med suppesmak kan forskrives på blåresept fra 1.april 2018.

wounds food 1.JPG

Diben

Diben egner seg når andre drikker fører til for høyt blodsukker. Kan brukes som tilskudd  eller fullverdig ernæring. Proteinrik næringdrikk med lav glykemisk indeks, velegnet ved:

 • Forhøyet blodsukker ved inntak av vanlige næringsdrikker 

 • Forsyrret glukosemetabolisme

 • Hyperglykemi

 • Insulinresistens

 • Diabetes mellitus

wounds food 14.JPG

Survimed OPD

Peptidbasert og fettredusert næringsdrikk til ernæringsmessig behandling ved malabsorpsjon og rask tarmpassasje. Velegnet for eksempel ved:

 • Korttam-syndrom

 • Pankreasinsuffisens

 • Kronisk inflammatorisk tarmsykdom

 • Stråleskadet tarm

 • Etter langtids parenteral ernæring

 • Egner seg også for fullverdig ernæring

wounds food12.JPG

Fresubin Renal

For bruk til pasienter med kronisk eller akutt nyresvikt uten dialyse og med proteinrestriksjon. Kan brukes som tilskudd eller fullverdig ernæring.

 • Energikonsentrert med 2.0 kcal/ml

 • Proteinredusert med 6 E % tilsvarende 3 g per 100 ml

 • Lavt innhold av fosfor, natrium og kalium

 • Lavt innhold av vitamin A, og høyt innhold av B-vitaminer

 • Glutenfri

 • Laktoseredusert

 • Inneholder fiber

 • Med modifisert karbohydratprofil med isomaltulose og stivelse for langsommere blodsukkerstigning

 • Gunstig fettprofil

bottom of page