top of page

Beskyttelse og behandling av huden omkring såret 

Sårkantbeskyttelse

Det er viktig å ta godt vare på sårkantene. Sekresjon fra såret kan føre til fuktskade av sårkantene, dette kalles også maserasjon. Om sårkantene får langvarig fuktskade kan det føre til at såret blir større men det hindrer også at huden kan gro over såret.

Før var sinkpasta det de fleste brukte for å beskytte sårkantene. Det er fortsatt et godt alternativ. Muligens kan sink innholdet i pasta også bidra aktivt til sårheling siden sink er en av stoffene som trengs for optimal heling. Legg merke til at det må være pasta som brukes som sårbeskyttelse, den er tykkere og seigere enn sink krem. Krem varianten egner seg ikke særlig til denne oppgaven. Kremer og salver inneholder ofte kun ca 10% sink mens pasta skal ha minst 30% sink , mange har 40% sinkinnhold. En av ulempene med sink pasta er at den kan være litt seig når den skal fjernes. Det hjelper å bruke jordnøttolje når man fjerner rester av sinkpasten men da kan det hende at bandasjen ikke sitter godt etterpå fordi huden er blitt oljete.

Etter hvert er det blitt mer "moderne" å bruke barriere lag som pensles eller sprayes på huden. De fleste av de er på akrylat basis og inneholder ikke alkohol slik at det ikke skal være smertefullt å påføre de. Hovedargument for å bruke disse er simpelthen at det er mer praktisk å påføre, muligens gir de også en enda bedre beskyttelse av hudkantene en vanlig sinkpasta.

På større områder som er utsatt for fuktighet fra inkontines kan en bruke wipes (kluter mettet med sårkantbeskyttelse) eller barriere krem.

Produktalternativer

SH Sinkpasta

40% Sink (inneholder også bivoks)

Klinion® Sink 40%

 

ACO Zinkpasta

Cavilon® No Sting Barrier

 

(Spray, Skumpensel eller Klut)

Cavilon Advanced®

Cavilon Advanced er en videreutvikling av vanlig Cavilon barrierefilm.  Den har unike egenskaper som gjør at den også fester seg til væskende overflater. Hovedindikasjon for å bruke den er ved inkontinens assosiert dermatitt men ved mye væskende sår er det et overlegent barriereprodukt. 

Cutimed® Protect

(Spray, Skumpensel)

No-Sting Skin-Prep®

(Spray, Skumpensel, Klut)

Silesse™Sting Free Barrier

(Spray, Klut)

Attends® Barrier Spray Repair/Attends® Barrier Spray Forte Repair

Inneholder sinkoksid, Panthenol, bivoks, Tokoferol og Aloe Vera. Skaper en fuktighets-barriere. Lindrer irritert hud og skal også lindre kløe.

LBF No Sting Barrier

(Spray, Klut)

Peri-Prep® Sensitive

Skumpensel

Opsite® Spray

Den oppfører seg mer som en plaster spray men gir også god barriere beskyttelse. Vær oppmerksom at den kan svi når den kommer i kontakt med såret (dekk til såret med kompress mens produktet appliseres). Hjelper å få bandasjer med limekant til å sitte bedre. Anbefales som barriere over delhudtransplantat.

Aldanex® /Aldanex® Spray

En alternativ sårkant beskyttelse til barriere film eller film. Aldanex er en ganske klissete masse som hefter godt til huden men er lett å fjerne

 

Cavilon™Langtidsvirkende Barrierekrem

 

Tena®Barrier Cream

 

Comfeel®Barrier Cream

 

Askina®Barrier Cream

 

Baza® Moisture Barrier Cream

 

Critic-Aid®Clear

 

Menalind®Professional

 

Medihoney® Barrier Cream

 

Brava™Skin Barrier Spray

 

Please reload

Hudkremer/salver ved dermatitt

Spesielt ved venøse leggsår ser en ofte rød og hissig hud. Dette kalles dermatitt. Ofte skyldes det en kombinasjon av irritasjon fra både hevelsen i underhuden og fuktskade på grunn av høy sekresjon fra sårene. Når huden er så hissig oppstår det lett nye sår og det er viktig at man prøver å roe ned huden raskt. I de fleste tilfeller er det helt avgjørende med kompresjonsbehandling for å komme i mål men det er lurt å bruke beroligende hudkremer under kompresjonsbehandling også. 

Ved mildere dermatitt vil et lag med sinkpasta ofte hjelpe godt. Ved mer hissig dermatitt brukes kortison preparater og en bruker  oftest Gruppe III eller Gruppe IV steroider (gruppe I er de svakeste, gruppe IV de sterkeste). Ved mildere forløp kan en selvsagt prøve en svakere steroid krem, for eksempel et Gruppe II preparat (se tabellen nedenfor). Ved større hudområder på leggene liker vi å blande sinkpasta og en sterk kortikosteorid krem i 50:50 forhold.

Sterke kortisonkremer skal ikke brukes over lengre tid uten at det er avtalt med en hudlege og som en tommelfingerregel skal en helst seponere de innen cirka 2 -3 uker. Ofte vil en 10 dagers kur for eksempel uansett være tilstrekkelig. Vi kjenner til at flere sårbehandlere blander sinkpasta og steroid kremer med tanke på å utnytte virksomheten av begge preparatene. Vi gjør oppmerksom at man da bruker preparatene utenom produsentenes anbefalinger og at det ikke finnes noe dokumentasjon for hvorvidt dette er fornuftig.

Flere av steroidkremene finnes med tilsatte antibakterielle og antisopp midler. Disse skal ikke brukes for å behandle en vanlig bakteriell infeksjon men er ment til bruk hvor en har en hissig dermatitt hvor bakteriene eller sopp har slått seg ned. Ved en dermatitt er huden ofte rød, varm og gjerne øm, og det kan være vanskelig å skille mellom betennelse og infeksjon. Det er lov å bruke steroidkremer med antibakterielle midler selv om man bare har mistanke om en uheldig forekomst av bakterier eller sopp men man skal selvsagt forbeholde de til tilstander hvor det virkelig er nødvendig.

Produktalternativer

SH Sinkpasta

40% Sink (inneholder også bivoks)

Klinion® Sink 40%

 

ACO Zinkpasta

Inneholder 40 % sink

Inotylol® Salve

Reseptfritt legemiddel

Inneholder sinksalve med Ichtamol som er et betennelsesdempende stoff. Inneholder ullfett (lanolin) som i sjeldne tilfeller kan forårsake kontakteksem

Hydrokortison CSI 1%

Gruppe I kortison krem

Reseptfri

Mildison® Lipid 1%

Gruppe I kortison krem

Reseptfri

Apolar® krem / Apolar®- N krem

Gruppe II steroidkrem, reseptpliktig / Gruppe II steroid med antibakterielle egenskaper (inneholder Neomycin). Brukes hvor en mistenker økt forekomst av bakterier

Locoid® krem

Gruppe II steroid

Terra Cortril® salve

Gruppe II steroid med antibakterielle egenskaper (inneholder tetrasyklin). Brukes hvor en mistenker sekundær infeksjon med bakterier

Betnovat™ krem

Gruppe III steroid

Betnovate™ med Chinoform

Gruppe III steroid med antibakterielle og antisopp egenskaper. Brukes hvor en mistenker sekundærinfeksjoner med bakterier eller sopp.

Ibaril® krem

Gruppe III steroid

Flutivate® krem

Gruppe III steroid

Synalar® krem

Gruppe III steroid

Synalar® -N

Gruppe III steroid med antibakterielle egenskaper (inneholder Neomycin som antibakterielt middel). Brukes hvor en mistenker økt forekomst av bakterier under samtidig kortison behandling

Synalar®- C

Gruppe III steroid med sopp hemmende egenskaper (inneholder Clioquinol). Brukes hvor en mistenker forekomst av sopp under samtidig bruk av kortison behandling

Dermovate™

Gruppe IV steroid

Finnes som krem og som vaselinaktig salve

Protoptic™

Salve med 0,1% tacrolimus. Kan prøves istedenfor kortikosteroider (dette er et immunmodulerende stoff - brukt over mindre områder er det sjeldent bivirkninger men om den brukes over store hudarealer kan den gi bivirkninger)

Please reload

Salvebandasjer/salvestrømper ved dermatitt

Noen ganger er nærmest hele leggen preget av dermatitt ved venøse leggsår. I akuttfasen anbefales det bruk av en sterk kortison krem for å roe ned tilstanden raskt. Etter hvert som huden roer seg går en ofte over til sinksalve. En kan smøre hele leggen med et tykt lag med sink salve og dekke det med en bomullsstrømpe før man legger på kompresjonsbind, men det finnes også ferdige salvebandasjer til dette formålet. Fordelen med disse ferdig impregnerte bandasjene er at de er tidsbesparende å legge på samt at sinken ikke så lett blir trukket inn i kompresjonsbandasjen.

Produktalternativer

Viscopaste®

Bomullsbandasje impregnert med 10% sinkoksid

 

Viscopaste® brukes under kompresjonsbehandling av våte og tørre leggsår, venøs eksem og kronisk dermatitt

Ichtopaste®

Bomullsbandasje impregnert med 6% sinkoksid pasta og 2% Ichtamol

 

Ichtopaste® brukes under kompresjonsbehandling av våte bensår. Virkningsstoffet Ichtamol er bakteriehemmende

 

Må oppbevares kjølig

Varicex T®

Varicex T® brukes under kompresjonsbehandling av våte og tørre leggsår, venøs eksem og kronisk dermatitt

 

Bomullsbandasje impregnert med 20,5% sinkoksid pasta.

ZipZoc®

Bomullsstrømpe impregnert med 20% sinkoksid

 

Kan brukes i opptil 1 uke

 

(i motsetning til bandasjene ovenfor er dette altså en strømpe som trekkes på under kompresjonsbandasjen)

Please reload

Plasterfjerner

Noen ganger må man bruke en selvklebende bandasje som limer godt for å holde primærbandasjen på plass.  Ved skjør hud eller hos barn anbefales det å bruke en plasterfjerner som påføres utsiden av bandasjen. Etter en kort ventetid vil bandasjen la seg lett fjerne uten drag i huden eller smerter.

Tidligere luktet plasterfjernere sterkt, men den nye generasjon plasterfjerner har ofte mild lukt.  En god plasterfjerner skal selvsagt ikke forårsake svie ved påføring.

Plasterfjernere finnes i flytende form, som kluter eller som spray.

Lift Plus®  Medical Adhesive Remover

 

Niltac® Medical Adhesive Remover

På Silikon basis

Remove™

 

Stick Off™

 

Eternell Plasterfjerner

Inneholder jordnøttolje, isopropanol og heptan

A-Pro Plasterfjerner

Inneholder jordnøttolje, isopropanol og heptan

A1 Plasterfjerner

Inneholder jordnøttolje, isopropanol og heptan

Please reload

bottom of page