Skumbandasjer

Skumbandasjer kalles også for polyurethanskumbandasjer. Polyurethan er samme stoff som finnes i de fleste skum madrasser, men den formen vi finner i bandasjene er litt annerledes og har bedre absorpsjonsevne. De fleste moderne skumbandasjer består av flere lag. Et skånsomt innerlag som ikke hefter seg til huden (ofte tilsatt silikon), et mellomlag av polyurethan og andre tilsetninger for bedre absorpsjon og et "pustende" ytterlag som slipper ut noe vanndamp.

 

Skumbandasjene er blant de mest anvendelige bandasjene i sårbehandling og er et sikkert valg ved mange sårtyper. De absorberer relativt godt og beholder et optimalt fuktighetsnivå når såret er litt tørt. Om en ikke har mye erfaring med sårprodukter gjør en sjeldent noe galt om en bruker en skumbandasje, bortsett fra ved sår som skal holdes tørre. De kan brukes som primær- eller sekundærbandasje. De finnes i alle størrelser og fasonger, med og uten festekant, med vanlig festekant eller ekstra skånsom festekant med og uten sølv. Biatain Ibu® er en skumbandasje tilsatt Ibumetin (altså et betennelsesdempende og smertestillende stoff (NSAID)).

Indikasjoner

 

Skumbandasjer brukes oftest når det er moderat til stor sekresjon men de fungerer også bra ved sår med lite sekresjon.

 

Indikasjoner er nesten alle typer sår med unntak av de som siver svært mye. Ved dype sår kan en skumbandasje være uegnet som primærbandasje fordi bandasjen ikke får kontakt med sårbunnen. Da bør den brukes som en sekundærbandasje og en annen bandasjetype må brukes som sårfyller.

 

Skumbandasjer egner seg også som beskyttende polstring av trykkutsatte hudområder og kan brukes ved grad 1 trykksår. Den erstatter selvsagt ikke gode trykkavlastende regimer! Det har skjedd at noen bruker en skumbandasje på en hæl eller sacrum i den tro at en har gjort tilstrekkelig for å forebygge trykkskade!

Skumbandasjer uten tilsetninger

ALLEVYN®/ALLEVYN® Life

Finnes i mange størrelser og fasonger, med og uten limkant/

(videreutvikling av den vanlige Allevyn bandasjen). Allevyn Life har bedre absorpsjons og retensjonsevner

AQUACEL® foam

 

FoamLite Convatec

FoamLite skumbandasjen er en ny variant i Convatecs Aquacel Foam serie. Den er tynn og fleksibelt, enkel å sette på også på litt vanskelige anatomiske områder.Den har et heftende lag av silikon  inn mot sårflaten som sikrer en hudvennlig klebing. Den egner seg best for lett til ikke-væskende kroniske og akutte sår. Det finnes i forskjellige størrelse fra 5 x5 cm til 10x20cm.

Askina® Foam

 

Biatain® Foam

 

Mepilex®

 

PermaFoam® Comfort

 

Suprasorb P®

 

Tegaderm® Foam

 

TIELLE® Foam

 

Kendall™ Foam Dressing

 

Versiva®

 

Kliniderm® Foam Silicone

Tynn polyuretanskum bandasje med et silikon kontaktlag.

 

Egner seg under kompresjonsbehandling av lite til moderat væskende sår.

Cavi-Care®

Dette er en 2 komponent skum masse som blandes sammen og som kan helles inn i såret. Egner seg godt for dype og irregulære sårkaviteter men absorberer ikke mye.

Please reload

Skumbandasjer med sølv

Allevyn® Ag

Finnes med og uten limkant, i mange forskjellige fassonger og størrelser.

Aquacel® Ag Foam

Finnes med og uten klebekant.

Biatain® Ag

Finnes med og uten klebekant

Mepilex® Ag

 

Polymem® WIC Silver

Polyuretanskum som brukes til dypere sår. Trenger en sekundærbandasje over.

Inneholder også surfactant og glyserin som bidrar til rensing av såret.

Polymem® Silver

Polyuretanskum til sår mindre enn 1 cm dyp.

Inneholder også surfactant og glyserin som bidrar til rensing av såret.

Polymem® MAX Silver

Polyuretanskum som brukes til sår med mye sekresjon.

 

Inneholder også surfactant og glyserin som bidrar til rensing av såret.

Please reload

Skumbandasjer med andre antibakterielle egenskaper enn sølv

KENDALL™ AMD Antimicrobial Foam

inneholder 0,5% Polyhexamethylen Biguanid – PHMB.

​Suprasorb® P X

Inneholder PHMB

​IodoFoam®

Jod holdig skumbandasje som blir lysere i farge etter hvert som jod er oppbrukt

Please reload

Skumbandasjer med smertestillende egenskaper

Biatain® Ibu

Skumbandasje tilsatt det smertestillende stoffet Ibumetin.

Please reload

Multifunksjonelle skumbandasjer

I motsetning til vanlige skumbandasjer inneholder de såkalte multifunksjonelle skumbandasjene aktive stoffer som gjør bandasjene mer anvendelige på ulike bruksområder (derav multifunksjonell).

 

Polymem® er den mest kjente varianten av slike skumbandasjer og den består av polyurethan skum tilsatt stivelse (for bedre absorpsjonsevne), glyserol (for å holde bandasjen myk og forhindre at den fester seg i såret, og en surfactant (overflatespenning brytende stoff, dvs. såpelignende) for å rense såret. Det ser ut til at denne type skumbandasje også har en ikke ubetydelig smertelindrende effekt.

 

Surfactant virker på samme måte som en surfactant som tilsettes til skyllevæske som skal løse biofilm. I situasjoner hvor en mistenker økt kolonisering av bakterier i såret kan multifunksjonelle skumbandasjer være et godt alternativ.

 

I starten av behandlingen kan den rensende effekten gi økt sekresjon av såret. Det kan også føre til noe økt maserasjon av sårkantene. Vår erfaring er at en ikke må avbryte behandlingen men fortsette noen dager til, ofte roer sekresjon seg betraktelig og de fleste sårene fremstår som betydelig renere etter bare 7-10 dager.

 

Multifunksjonelle bandasjer finnes i mange størrelser. Det finnes også egne finger/tå bandasjer som er meget anvendelige.

Indikasjoner

Denne bandasjetypen var opprinnelig utviklet til bruk på brannsår men indikasjonen er utvidet til de fleste typer sår hvor det er lett til moderat sekresjon, fibrin lag som må løses opp, økt bakteriell belastning eller økt luktutvikling i såret.

PolyMem®

 

PolyMem Silver®

 

PolyMem®  WIC

 

PolyMem®  WIC Silver

 

PolyMem®  Max

 

PolyMem® Max Silver

 

Please reload