Bandasjer og skyllemidler 

Den universelle bandasjen som løser alle utfordringer finnes ikke enda. Noen ganger bruker man en type bandasje hos en pasient med stor suksess mens et lignende sår stagnerer hos en annen pasient med samme type bandasje.

Det finnes et forvirrende utvalg av sårprodukter og det er umulig å holde oversikten over alt som finnes. Samtidig er det viktig å være klar over at en ikke trenger et lager med mange forskjellige bandasjetyper for å lykkes.  

Det viktigste for sårbehandling er avlastning, kompresjonsbehandling, optimal behandling av sårkantene, forbedring av blodsirkulasjon hvor det er mulig, og å holde bakteriebelastningen i såret på et akseptabelt nivå. Bandasjene er bare en del av dette puslespillet men de betyr ikke alt.

I følgende avsnitt nevner vi ofte begrepene primær- og sekundærbandasje. En primærbandasje er en bandasje som kan legges rett på såret uten at det trengs noe over det. En sekundærbandasje er en bandasje som legges oppå en primærbandasje. Om en for eksempel har et sår som er litt dypt og en ønsker å bruke hydrogel og en skumbandasje så er gelen primær bandasjen og skumbandasjen sekundær bandasjen. Om en kun bruker en skumbandasje i et sår alene så er den en primærbandasje.

Kapitler

Skyllemidler

Geldannende bandasjer og gelprodukter

Honningprodukter

Sårkontaktlag

Semipermeabel film

Skumbandasjer

Superabsorberende bandasjer

Produkter ved økt bakteriell belastning

Spesialbandasjer

Kullprodukter

Metalloproteinasehemmere

Hyaluronsyre

Hemoglobinprodukter

Kollagen

Perisår behandling

Sårkantbeskyttelse

Hudkremer ved dermatitt

Plasterfjerner

Kompresjonsbandasjer

Please reload